Reklame for Stof og Stil – indeholder affiliate links
Halli halløj, nu kommer der endnu en syguide fra mig af. Jeg har igen teamet op med Stof og Stil, som har været så søde at sponsorere denne guide. Deres nye katalog med masser af nye stofkvaliteter og print er netop udkommet! Jeg vil forsøge at gøre guiden så begyndervenlig som muligt, så alle kan være med. Det er en virkeligt rar og luftig kjole med masser af SWING, som er inspireret af denne skønne kjole fra Ganni.
Jeg vil faktisk vurdere, at den tager halvt så lang tid at lave som sommerkjolen og pufærmekjolen. Til gengæld er mønsteret lidt sværere at tegne, da denne kjole ikke bare består af firkanter. Læse hele guiden langsomt igennem inden du går i gang. Skulle du være i tvivl om noget, kan du skrive dit spørgsmål i en kommentar til dette Instagrampost. Del endeligt dit resultat eller din syprocess med mig på instagram. Tag mig og brug hashtagget #SwingKingKjolen. Sæt i gang!
Du skal bruge:
- 3 meter stof hvis bredden er 145 cm. (Jeg brugte 2,65 meter). Jeg har brugt dette stof, som har en lille smule elastik. Du kan bruge mange forskellige typer stof. Det med lilla tern er lidt stift og tykt i kvaliteten og vil strutte mere, samt egne sig godt til pufærmer. Det med blomster og mørkeblå tern (udsolgt på nettet, men typen hedder viscose) er meget blødt og slasket, og falder derfor på en helt anden måde. Begge typer stof fungerer virkeligt godt til denne kjole. Overvej også evt. dette, dette, eller dette stof
- God skarp saks
- Sytråd
- målebånd
- Opsprætter
- Steamer med varmeplade eller strygejern
- Nipsenåle
- Mønsterpapir
- Valgfrit: Bias tape maker/skråbåndsfolder
Step 1: Mønsteret
Først skal du gøre dit mønster klar. Brug gerne lang tid på dette step, og læs denne guide grundigt. Så er du nærmest garanteret et flot resultat!
Nu er det jo ofte sådan, at mennesker ikke har samme form på ryggen og brystet, og derfor burde man lave forskellige ærmeudskæringer til rygstykkerne og forstykkerne. MEN, for nemhedens skyld tager denne guide udgangspunkt i det samme grundmønster til både for- og bagstykkerne. Senere viser jeg hvordan man kan klippe den lidt til, når man har prøvet den på, og finder ud af om stoffet flager ved brystet og armhulen.
Du kan tage udgangspunkt i de mål og skitser, som jeg har vist ovenover. Brug evt. en løs top med brede stropper, som du allerede har, for at lave en pæn armudskæring, og for at finde ud af hvor bred den skal være ved brystet. Målene tager udgangspunkt i en str. S/M med et brystmål på 88 cm målt på det bredeste sted. Mål dit eget bryst og juster evt. lidt på bredden af Mål Z. Jeg er 176 cm høj, så hvis du er meget lavere end mig, anbefaler jeg, at du ændrer lidt på længden af de forskellige dele. Du kan altid klippe kjolen kortere til sidst, hvis den er blevet for lang til dig.
Alle målene er inkl. ca. 1 cm sømrum bortset fra i bunden, hvor der er ca. 2,5 cm sømrum, da kjolens nederste kant skal kunne foldes to gange, for at lave en pæn afslutning
Tegn dit mønster af på noget mønsterpapir eller gavepapir (tape evt. gavepapiret sammen, hvis det ikke er bredt nok). Tegn de lige streger først, og giv derefter kjolen lidt bløde former, ligesom på skitsen. Klip herefter mønsteret ud.
Step 2: Klip delene
Nu skal der klippes. Først skal du dog lige tjekke om dit stof er noget som krymper meget i vask. Hvis det gør, så vil jeg anbefale, at du vasker det inden du klipper.
Sørg for at bruge dit stof helt optimalt, så du kan få plads til alle delene. Leg evt. lidt rundt med det inden du klipper.
Klip fire del A og husk, at du skal spejlvende dit mønster, så du får to dele, som vender den ene vej, og to dele som vender den anden vej. Jeg har lavet mine dele lidt runde nede i bunden af skørtet, men det er ikke nødvendigvis en fordel, da det kan gøre det svært at lave den fine foldede kant til sidst.
På billedet er mit stof foldet på midten, så jeg kunne klippe to dele på en gang. Gør det, som du har det bedst med.
Klip en del B.
Jeg anbefaler, at du venter med at klippe dine skråbånd til du skal sy dem på.
Overlock dine dele undervejs. Nogen overlocker alle delene inden de syer. Jeg plejer at overlocke kanter, nå jeg har syet dem sammen med det som det nu skal syes sammen med. Det er helt op til dig. Hvis du lige nu tænker, hvad dælen betyder det at ’overlocke’ og kan min symaskine det?!?! Så fortvivl ikke, men klik her og scroll ned i bunden, hvor jeg har forklaret hvad det går ud på, og hvad man gør, hvis man ikke har en overlocker.
Step 3: Bagstykket
Læg dine to bagstykker sammen ret mod ret, og sy dem sammen i siden med den stiplede linje. Start oppe ved V-udskæringen, og start ca. 1,5 cm inde på stoffet. Du skal starte lidt inde for, at du senere kan tilføje skråbånd. Skulle du komme til at glemme det, så kan man altid sprætte op senere.
Step 4: forstykket
Mål på din krop hvor du synes, at del B skal sidde, ved at holde stofdelene op foran et spejl. Jeg anbefaler at sætte del B 6-9 cm målt fra V-halsens spids. Sæt den fast med nåle på det ene forstykke, ret mod ret. Sy herefter stykkerne sammen. Start med at sy oppe ved del B’s spids, da du på den måde nemmere kan styre dens placering.
Hvis del B er lidt for kort eller lang ned i bunden, så kan du klippe den til, når du har syet forstykket HELT færdigt.
Nu skal du tilføje det andet forstykke (del A). Dette kræver lidt tålmodighed, for at få del B til at sidde helt perfekt. Sæt delene sammen ret mod ret. Sy oppe fra V-halsen, men start ca. 1,5 cm inde, så du kan tilføje skråbånd til sidst. Det er flottest når trekanten bliver helt spids og sidder i midten af kjolen, og dette kan godt kræve et par forsøg. Det er heldigvis nemt lige at sprætte op, og forsøge igen.
Step 5: Saml for- og bagstykke
Læg forstykket og bagstykket sammen ret mod ret, og sy siderne sammen. Du skal igen starte ca. 1,5 cm inde, så der er plads til at tilføje skråbånd senere.
Prøv så kjolen på, og vurder hvor stropperne skal syes sammen, så kjolen ikke hænger for langt nede.
Sy herefter stropperne sammen ret mod ret.
Prøv så din kjole på igen, og vurder om armudskæringen sidder pænt. Det er typisk foran ved brystet, at den kan drille lidt og sidde og flagre. Jeg plejer at klippe lidt ind, og så sidder den pænt. Du kan også overveje at lave et såkaldt ‘indsnit’, for at give lidt mere plads og form til bryster. Jeg har endnu ikke forsøgt mig med brystindsnit, så der må i søge hjælp på google eller youtube. På engelsk hedder det ‘a dart’.
Step 6: Kanter
Nu skal vi til noget, som jeg altid har undgået, og de gange jeg har forsøgt at lave det, har jeg ikke gjort det rigtig. Der skal laves skråbånd. På engelsk hedder det bias tape, og du skal lave den type der hedder ‘double folded’.
Jeg har altid syntes at det var SÅ træls, fordi jeg følte, at man brugte rigtigt meget stof, ved bare at klippe skråt henover det. Det viser sig dog, at det slet ikke er så slemt, og resultatet bliver meget flottere. Jeg anbefaler at du ser denne video, hvis du ikke ved hvordan man laver skråbånd, eller du gerne vil hvorfor man laver det. I videoen laver hun det ved at folde stoffet og bruge en kniv. Jeg var ikke sååå prof., og vurderede bare på øjemål, hvad der svarede til en vinkel på 45 grader, tegnede en streg og målte så 35 mm ud fra den streg. Hun syer også stykkerne sammen, hvilket er smart, hvis man vil spare på stoffet eller er ved at løbe tør. Jeg lavede bare 4 lange stykker 😀
Jeg klippede en 35 mm bred strimmel, hvilket gav et 18 mm bredt skråbånd. Jeg bruger min skråbåndsfolder som i kan købe her Hvis man har en 50’er til overs i budgettet, vil jeg virkeligt anbefale at man køber en. Hvis du vil lave skråbåndene uden skråbåndsfolderen, kan du tjekke denne video ud. Du kan lave skråbåndende i lige den bredde du har lyst til. Du skal bruge 4 skråbånd. To til V-halsen og to til armhullerne. For at finde ud af hvilken længde dine skråbånd skal være, skal du måle de steder, hvor du skal tilføje skråbåndene, og tilføje ca. 4-5 cm, så du er sikker på at have nok.
Hvis du synes de er trælse at lave, eller ønsker et lidt anderledes look, så kan du faktisk købe færdiglavede skråbånd. Du kunne fx vælge et i en matchende farve, eller GO WILD og vælge en kontrastfarve.
Nu skal skråbåndene sættes fast. Dette bliver vist rigtigt fint i denne video og ellers anbefaler jeg at du googler “How to attach double fold bias tape”. Vend din kjole på vrangen, åben skråbåndet, og sy er fast, så det flugter med kjolens rå kant.
Vend så kjolen om til retsiden, og fold dit skråbånd rundt om kjolens rå kant. Sy skråbåndet fast, så tæt på skråbåndets inderste kant som muligt.
Når du har tilføjet alle dine skråbånd, skal du vende kjolen på vrangen, og lukke de fire steder, som ikke er syet sammen (de sidder for enden af dine skråbånd). Klip dine skråbånd til, hvis de er for lange, og giv deres ender et par zigzag-sting, så de ikke flosser.
Så mangler du bare kjolens nederste kant. Fold kanten to gange, så den rå kant bliver gemt, og sy den fast på kjolens vrangside. Man skulle ikke tro det, men dette step kan faktisk godt drille lidt. Det kan drille, hvis kanterne har forskellige længder, og det kan derfor være nødvendigt at klippe lidt til, for at kanten bliver lige. Giv den gerne en tur med strygejernet eller steameren, så kanten bliver pæn flad.
Færdig!
Din nye kjole er færdig! Tag din nye kjole på og smut ud og swing hofterne. Husk at du sagtens kan være kreativ og ændre kjolens udtryk, ved at ændre nogle få ting. Du kunne fx lave den kortere, give den pufærmer, eller måske tilføje en trekant (del B) til bagstykket, så den får endnu mere strutskørt. Giv den gas og del endeligt jeres resultat med mig på instagram ved at bruge hashtagget #SwingKingKjolen Og tagge mig.