Sommerkjole – Begyndervenlig syguide

Annonce – Udgivet i samarbejde med Stof og Stil – indeholder affiliate links

Så kom den endeligt. Den kjoleguide flere har efterspurgt, siden jeg delte et billede af kjolen første gang sidste sommer. Kjolen er let og luftig, og har de fineste elastiske stropper. Jeg har teamet op med Stof og Stil, og derfor kan alle materialerne nemt skaffes hos dem. De har flere butikker i Danmark og en fin webshop. Det er en meget simpel kjole, som består af rektangler, og en top tegnet efter din egen top eller dine egne mål.

Jeg vil her dele en step-by-step guide, så du kan se, hvordan du nemt kan lave din egen kjole magen til. Jeg forklarer det så godt jeg kan, men hvis der er noget du ikke forstår, så skriv en kommentar på dette indlæg eller her. Det er en ret ’taknemmelig’ kjole at sy, da små fejl ikke ses særligt tydeligt. Den behøver ikke være perfekt, for de små fejl er svære at få øje på. Det vigtigste er, at du er glad!

Du skal bruge:

1. step: Klip alle delene

Start med at klippe alle delene. Der skal bruges 2 af hver del, og du kan se målene på billedet ovenover. Dette mønster er til en str. medium, og jeg er 175 cm høj. For hver størrelse du går op, skal du tilføje 5 cm i bredden til del B og del C. For hver størrelse du går ned, skal du fjerne 5 cm i bredden fra del B og del C. Her er et eksempel: del B i str. large skal være 75×45 og del C 105×35. Husk at du også sagtens kan lave kjolen kortere, hvis du er lavere end mig.

Alle målene er inkl. 1cm sømrum. Del A skal du selv tegne efter en top eller bluse. Jeg havde kun en stram top, så jeg har givet den lidt ekstra bredde. 

Det er vigtigt at den top du syer, er bred nok til at kunne komme over skuldre og bryst. Jeg vil mene, at det er bedre at lave den for bred end for smal. Man kan altid lave den mindre, når man har prøvet toppen på. Jeg har skrevet mine mål på billedet, og den passer en lille medium. 

  Her kan du se en video, der viser, hvordan man nemt kan tegne et mønster af fra tøj, man allerede har. Du kan bruge bagepapir, til at tegne dit mønster på.

Hvis der er mange kraftige folder i dine dele, så er det en god ide at glatte dem ud med en steamer eller et strygejern inden du klipper dine dele.

2. step: Sy toppen/del A

Læg dine to dele A ret mod ret (ret=den side der skal være udad, når kjolen er færdig). Sy siderne sammen og prøv den på. Det er meget vigtigt at den glider forholdsvist nemt på, for ellers får du svært ved at få den på til sidst. 

Hvis du synes, at ryggen bliver lidt for løs, kan du sy den lidt smallere, som vist på billedet.

Når du er tilfreds, og toppen passer, skal du overlocke alle de rå kanter så de ikke flosser op.

Nu skal du folde kanten til armhullet, så den får en pæn kant udefra.  Fold den ca. 1 cm ind, og sy den fast.

Så lader vi toppen vente lidt for nu, og går videre til skørtet.

3. step: Forbered skørte-delene

Læg de to B-dele sammen ret mod ret. Sy dem sammen på den smalle led og overlock derefter alle kanterne. Overlockningen af alle kanterne kan godt tage lang tid, men det er tiden værd! Læg de to C-dele sammen ret mod ret. Sy dem sammen på den smalle led, og overlock alle siderne

Den ene lange side på del C, skal være bunden af kjolen, og den skal derfor have en pæn kant. Fold kanten ind to gange, ca. 2 cm op, og sy den fast. Pres den flad med et strygejern eller en steamer. 

4. step: Rynk skørtedelene og saml kjolen

Dette step kan være lidt drilsk, men hav tålmodighed og giv dig god tid. 

Nu skal del B og C ’rynkes’, så kjolen får det fine strut. Start med del B. På den brede led, skal du sy lige ud hele vejen rundt. Vælg det bredeste sting, din symaskine kan. Der er en god video, som viser hvordan man gør lige her. I videoen syer hun rundt to gange, men man kan godt nøjes med en omgang. Hiv i den ene sytråd, så stoffet bliver rynket.

Del B, skal passe ind i del A, og alle rynkerne skal fordeles jævnt. Læg del A indeni i del B, så ret er mod ret, og sørg for at syningerne i siderne matcher. Sæt del A og B sammen med nåle, og sy hele vejen rundt. Du skal helst sy lige på den anden side af den søm du lavede rynken med.

Gør det samme for del C, bortset fra at del C skal sættes sammen med del B.

Nu er du næsten færdig!

5. step: Lav stropper

Til sidst laves stropperne. Overlock alle siderne. Fold kanterne ca. 2,5 cm ind ligesom på billedet, og sy dem fast. Klip 4 stykker elastik i længden 32,5 cm. Dette bliver længden på dine stropper, så prøv evt. kjolen på, og vurder om det passer dig. Fastgør to stykker elastik til hver strop, ligesom på billederne herunder. Sy først det ene stykke elastik fast. Du skal hive ret meget i elastikken (som man siger, tøhø), for den skal kunne nå helt ned til den anden ende af stoffet. Derfter syer du det andet stykke elastik fast, og denne gang skal du både strække elastikken og hive i stoffet. Det kan godt være lidt svært til at starte med, så gør det langsom. Slut af med at steame eller stryge stropperne flade. 

6. step: Fastgør stropperne

Placer stropperne på ryggen som vist på billedet, altså ret mod ret, og sy dem fast. Kanten på stropperne skal gerne flugte med kanten på armhullet. fold den øverste kant på kjolen ned og sy hele vejen henover. Kig på billederne hvis du er i tvivl om hvad jeg mener.

Prøv kjolen på, og vurder om dine stropper passer i længden. Herefter syer du dem fast på forsiden af kjolen, ligesom du gjorde på ryggen.

Nu er du færdig! (medmindre du ikke har klippet overskydende sytråd af undervejs, for så skal du selvfølgeligt lige gøre det 😉 )

Dette er en kjole, som du nemt kan ændre udseende på. Fx kan du jo lave helt almindelige brede stropper, eller nogle lange stropper, som kan bindes til en sløjfe. Du kan også ændre længder og bredder på del B og C, og give kjolen endnu mere puf eller gøre den kortere.

Del endeligt dit resultat med mig, hvis du kaster dig ud i projektet!

Bonus tips og tricks

Nogle gange er der forskel på for- og bagside på et stykke stof. Beslut dig for hvilken side du vil have udad, og marker den med et kryds med nåle inden du klipper.

Man overlocker kanterne, for at undgår, at de flosser. Jeg har ikke en overlocker maskine, men min symaskine kan ’fake’ en overlosck sting. Hvis din ikke kan det, kan du sagtens bruge almindelig zigzag i kanterne. Det er ret vigtigt, for at få et professionelt look og en holdbar kjole.