Kjole med pufærmer – Syguide

Annonce – Udgivet i samarbejde med Stof og Stil

Så er jeg klar med endnu en syguide. Denne gang viser jeg hvordan du kan sy en kjole med pufærmer og bindebånd på ryggen. Jeg har igen teamet op med Stof og Stil, og derfor kan alle materialerne nemt skaffes hos dem. De har flere butikker i Danmark og en fin webshop. Hvis du allerede har syet #MariasSommerkjole, så er jeg helt sikker på, at du også kan lave denne. Kjolerne er nemlig bygget op på nøjagtigt samme måde, og step 2, 3 og 4 er faktisk det samme. Denne kjole har bare droppet de elastiske stropper, og fået pufærmer. Kjolen består af rektangler, og en top tegnet efter din egen top eller dine egne mål. Desuden skal du selv tegne et ærme, men jeg giver dig nogle tips til hvordan man gør. Nyd guiden, og stil endeligt spørgsmål på dette Instagrampost, hvis du er i tvivl om noget undervejs.

Du skal bruge:

  • 3 meter stof hvis bredden er 140 cm, og hvis du laver den i small, medium eller large, og du ikke regner med at klippe meget forkert. Jeg bruger dette stof, som Stof og stil har i flere farver. Kjolen kan laves i mange forskellige typer stof. Jeg vil foreslå at du vælger noget som ikke er meget tyndt, da ærmerne så vil falde sammen. Du skal også vælge noget som ikke er elastisk.
  • En god saks
  • Sytråd der passer til dit stof. Jeg bruger hvid.
  • Elastik med en bredde på 5mm
  • Målebånd
  • Nipsenåle
  • Symaskine
  • Steamer eller strygejern

1. step: Klip alle delene

Start med at klippe alle delene. Der skal bruges 2 af hver del, og du kan se målene på billedet ovenover. Dette mønster er til en str. medium, og jeg er 175 cm høj. For hver størrelse du går op, skal du tilføje 5 cm i bredden til del B og del C. For hver størrelse du går ned, skal du fjerne 5 cm i bredden fra del B og del C. Her er et eksempel: del B i str. large skal være 75×45 og del C 105×35. Du kan overveje om kjolen skal laves kortere, afhængig af hvor høj du er, og hvor du ønsker den skal slutte. Alle målene er inkl. 1cm sømrum. Del A skal du selv tegne efter en top eller bluse. Jeg havde kun en stram top, så jeg har givet den lidt ekstra bredde. Det er vigtigt at den top du syer, er bred nok til at kunne komme over skuldre og bryst. Jeg vil mene, at det er bedre at lave den for bred end for smal, da ærmerne og snoren på ryggen nok skal holde kjolen på plads. Man kan altid lave del Amindre, når man har prøvet den på. Jeg har skrevet mine mål på billedet, og den passer en lille medium. Her kan du se en video, der viser, hvordan man nemt kan tegne et mønster af fra tøj, man allerede har. Du kan bruge bagepapir, til at tegne dit mønster på. Hvis der er mange kraftige folder i dine dele, så er det en god ide at glatte dem ud med en steamer eller et strygejern inden du klipper dine dele.
Ærmet kan godt være lidt svært at tegne, men det skal nok blive pænt! Jeg har ALDRIG syet noget med ærmer før, og har altid forsøgt at undgå det, fordi jeg syntes det så svært ud. Det viste sig at det slet ikke var så svært. Når man syer så store ærmer, kan man ikke rigtigt se om formen ikke er helt korrekt. Jo bredere du laver ærmet, jo mere puf kan du lave. Jeg tegnede mit ærme efter en gammel t-shirt, som jeg klippede ærmet af, og freestylede ud efter. Du kan evt. følge denne guide. Jeg lavede mit ærme om 3 gange, og var overrasket over, hvor stort det skulle være, for at det puffede. Jeg har tilføjet målene på mit ærme, så du har en ide om, hvor stort det ca.skal være, og så du slipper for at lave det om mange gange. Hvis du er usikker, så vent med at klippe ærme-del nr. 2 til har syet første ærme på. 

2. step: Sy toppen/del A

Dette step er gennemgået mere grundigt her. Læg dine to dele A ret mod ret (ret=den side der skal være udad, når kjolen er færdig). Sy siderne sammen og prøv den på. Det er meget vigtigt at den glider forholdsvist nemt på, for ellers får du svært ved at få den på til sidst. 

Hvis du synes, at ryggen bliver lidt for løs, kan du sy den lidt smallere, som vist på billedet.

Når du er tilfreds, og toppen passer, skal du overlocke alle de rå kanter så de ikke flosser op.

Nu skal du folde kanten til armhullet, så den får en pæn kant udefra.  Fold den ca. 1 cm ind, og sy den fast.

Så lader vi toppen vente lidt for nu, og går videre til skørtet.

3. step: Forbered skørte-delene

Læg de to B-dele sammen ret mod ret. Sy dem sammen på den smalle led og overlock derefter alle kanterne. Overlockningen af alle kanterne kan godt tage lang tid, men det er tiden værd! Læg de to C-dele sammen ret mod ret. Sy dem sammen på den smalle led, og overlock alle siderne

Den ene lange side på del C, skal være bunden af kjolen, og den skal derfor have en pæn kant. Fold kanten ind to gange, ca. 2 cm op, og sy den fast. Pres den flad med et strygejern eller en steamer. 

4. step: Rynk skørtedelene og saml kjolen

Dette step kan være lidt drilsk, men hav tålmodighed og giv dig god tid. Det er bedre forklaret med billeder i denne sy-guide.  Nu skal del B og C ’rynkes’, så kjolen får det fine strut. Start med del B. På den brede led, skal du sy lige ud hele vejen rundt. Vælg det bredeste sting, din symaskine kan. Der er en god video, som viser hvordan man gør lige her. I videoen syer hun rundt to gange, men man kan godt nøjes med en omgang. Hiv i den ene sytråd, så stoffet bliver rynket. Del B, skal passe ind i del A, og alle rynkerne skal fordeles jævnt. Læg del A indeni i del B, så ret er mod ret, og sørg for at syningerne i siderne matcher. Sæt del A og B sammen med nåle, og sy hele vejen rundt. Du skal helst sy lige på den anden side af den søm du lavede rynken med. Gør det samme for del C, bortset fra at del C skal sættes sammen med del B.

5. step: Lav stropper og fastgør dem

Så skal stropperne laves, så der kan blive skabt et æremhulsgab. Overlock alle siderne på de to stropper. Fold kanterne ca. 2 cm ind ligesom på billedet, og sy folden fast.  

Placer stropperne på ryggen som vist på billedet, altså ret mod ret, og sy dem fast. Kanten på stropperne skal gerne flugte med kanten på armhullet. Fold den øverste kant på kjolen ned og sy hele vejen henover. Kig på billederne hvis du er i tvivl om hvad jeg mener. Prøv kjolen på, og vurder om dine stropper passer i længden. Herefter syer du dem fast på forsiden af kjolen, ligesom du gjorde på ryggen.

6. step: Ærmerne

Så er det tid til det mest spændende: Ærmerne!

Hvis dit ærme ikke er symetrisk, så HUSK at spejlvende det, og vær opmærksom på, om ærmet passer til højre eller venstre side af kjolen.

Fold ærmet ret mod ret, så de to kanter i siden flugter. Sy kanter sammen. Overlock herefter alle rå kanter. 

Den kant på ærmet som skal sidde på armen, og have elastik i, skal nu foldes ca. 1,5- 2 cm op. Sy kanten fast, og sørg for at der kommer et hulrum, hvor elastikken kan være. Du skal ikke sy hele vejen rundt, men istedet efterlade en lille åbning på ca. 3 cm, så du senere kan indsætte elastikken. 

Nu skal du rynke ærmet på samme måde, som du lavede rynker i del B og C. Sy med dit bredeste sting, henover toppen af ærmet. Du kan tage udganspunkt i de to punkter jeg har sat på billedet. 

Hiv i sytråden, så ærmet rynker. 

Nu skal ærmet sættes ind i ærmegabet. Vend retsiden ud på både ærme og kjole, og læg så ærmet ind i ærmegabet. sørg for at ærmets syning, passer med den syning, som er ved armhulen. Hiv mere i sytråden, hvis ærmet er for stort til hullet, og fordel rynkerne pænt på toppen. Derefter syer du henover så tæt på stroppens kant som muligt. 

Nu skal der indsættes et stykke elastik i det hulrum du lavede før. Mål et stykke elastik rund om din arm, der hvor ærmet sluttet, og vurder hvor langt det skal være. Tilføj 2 cm, så du kan sy stykket sammen eller binde en knude. Før elastikken igennem med en sikkerhedsnål, og sy enderne på elastikken sammen. Du kan også binde en knude. Luk åbningen i folden med din symaskine. Gentag for det andet ærme, og husk at spejlvende det, hvis du ikke har lavet det symetrisk.

7. step: Snore til ryggen

Nu skal der laves snore til ryggen. Snorene gør at dine ærmer ikke falder af skuldrene, og er en sød lille detalje.

Fold stoffet som vist på billedet, og sy ned langs begge sider. 

Sy den ene ende fast på kjolen. Prøv gerne kjolen på, og vurder, hvor du synes dine snore skal sidde. Sy snoren på i hånden, og undgår at stikke helt igennem stoffet, så man kan se sytråden på retsiden. Den anden ende af snoren, folder du ca. 1 cm ind og syer faster. 

Og så var der et styks færdig pufærmekjole. Husk at du kan lave kjole kortere eller længere alt efter hvad du ønsker. og hvor høj du er. Del endeligt dit resultat med mig, hvis du kaster dig ud i projektet! Brug gerne hashtagget #Pufærmekjolen på Instagram og tag mig gerne på dine posts eller i dine stories.

Tak for at du læste med <3

Andre spændende indlæg <3