Min første strikkeopskrift – #GoFluffySweater

// Dette indlæg indeholder reklamelinks

Velkommen til min allerførste strikkeopskrift. Jeg har kun strikket i 3 måneder, så jeg beklager meget, hvis du er vant til standard strikkeopskrifter med kodesprog, for sådan bliver denne opskrift ikke. Jeg gennemgår alle steps, og linker til videoer, hvis der er teknikker, som kan være svære at forstå. Jeg har ikke prøvet at lave strikkeopskrifter før, men jeg har forsøgt, at nedskrive, hvordan jeg gjorde. Husk, at der er en grund til, at denne opskrift er gratis; den er ikke lavet af en professionel. Jeg arbejder på at få lavet en mere prof. version med flere størrelser, stay tuned <3 

Trøjen strikkes nedefra og op, og er uden montering (Det betyder at man fx ikke skal sy ærmerne på, men at de strikkes ved at samle masker op i ærmegabet, smart). Trøjen måler 56cm i længden, og er ret oversize. Jeg bruger normalt S/M.

Garn: Jeg har brugt to tråde Fluff fra Hip Knit (bemærk at det er en norsk hjemmeside, så der kan komme told på). Jeg brugte i alt 10 nøgler. 5 af hver farve, hvis du vil lave den stribet. På min trøje er farve 1 orange, og farve 2 lilla. Et billigere alternativ kan være dette garn, hvor man kan prøve sig frem med to tråde, og hvis det ikke er tykt nok, så kan man tilføje en tråd af det herJeg har ikke selv testet disse garnkombinationer, så ved ikke hvor meget man skal bruge. Prøv dig frem, og husk at lave en strikkeprøve!

Tip: Jeg bruger et sæt med udskiftelige rundpinde, hvilket viste sig at være hammer smart, da jeg skulle strikke glatstrik frem og tilbage, og ikke kunne nøjes med at strikke rundt. Når man laver vrangpinden i glatstrik, har mange nemlig en tendens til at strikke meget løsere, en når de bare strikker rundt (Heriblandt mig). Jeg kunne læse mig frem til at mange strikker vrangpinden på en mindre pindestørrelse. Da jeg ikke have en pind på størrelse 11mm, brugte jeg en på 10 mm. Fordi jeg kan skifte pindene på mine kabler, så havde jeg en 12mm pind i den ene ende og en 10 mm pind i den anden. Mit glatstrik blev MEGET pænere.

Strikkefasthed: Så skal vi lige snakke om strikkefasthed… Man burde jo altid lave en strikkeprøve, for at tjekke om strikkefastheden stemmer overens. Jeg har målt, min trøje og strikkefastheden er: 10 masker på 12cm. Så kan du selv vælge om du vil kaste dig ud i en strikkeprøve…

Og nu til det sjove… STRIKKERIET 

Mønsterrapport: 8 omgange farve 1, 8 omgange farve 2. (Dette betyder egentlig bare at hver farve/stribe strikkes 8 omgange på trøjens krop og ærmer)

Kroppen

Slå 90 masker løst op på pind 10 mm med farve 1. Jeg plejer at slå op på to strikkepinde, så jeg kan styre maskernes størrelse. Så samler du til omgang. Husk at sætte et omgangsmarkør. Strik 8 omgange rib (1 ret, 1 vrang).

Skrift til pind 12 mm og husk at du nu skal bruge farve 2. På din første omgang efter ribkanten, skal du lave 4 udtagninger (det er ikke så vigtigt, hvor du laver dem, bare de er nogenlunde jævnt fordelt) Jeg brugte denne udtagningsmetode. Du har nu 94 masker. Behold din omgangsmørkør, og sæt endnu en markør efter 47 masker. De to markører markerer hver side af strikken.

Strik i alt 36 omgange i glatstrik (dvs. det er eksl. ribkanten). Du er nu halvvejs inde i en stribe med farve nr. 2. På dette tidspunkt måler min trøje 36 cm inkl. ribkanten.

Nu skal du dele til for- og rygstykke. Dette gør man ved at lukke to masker af på hver side af dine markører. Dvs. at du i alt skal lukke 8 masker af. Disse lukkede masker, er til armhulen i ærmegabet. Denne video, viser hvordan man gør. Sæt maskerne fra den ene side af trøjen til hvile, og flyt dine rundpinde til den anden side af tøjen. Du har nu 86 masker i alt (43, på hver side)

Rygstykket

Nu bliver du nødt til at strikke vrang, træls, men nødvendigt… Strik frem og tilbage i glatstrik. Husk at du mangler fire omgange med farve nr. 2 😉 Du skal i alt strikke 24 rækker, så det passer med at du slutter midt i en stribe med farve nr. 1. Sæt maskerne til hvile.

Forstykket

Nu skal du lave forstykket. Strik frem og tilbage i glatstrik. På de første to retpinde, skal du tage 1 maske ind i hver side, ved at strikke to masker sammen. Dvs at du alt tager 4 masker ind og nu er nede på 39 masker på forstykket. Strik 7 rækker. På næste række skal du lukke de 5 midterste masker af. De lukkede masker er bunden af din halsudskæring (Hvis du ønsker en smallere halskant, kan du nøjes med at lukke 3 masker af).

Du har nu 34 masker, og skal nu strikke højre og venstre forstykke hver for sig, dvs. at der er 17 masker på hver side. Fortsæt med 17 rækker glatstrik (Det skulle gerne passe med, at du til sidst har 4 rækker i farve 2). På de første 2 pinde, skal du lukke en maske af til halsudskæringen. Dvs. at du har 15 masker på hver side.

Nu skal du samle rygstykke og forstykket, ved at bruge en metode der hedder ’aflukning med 3 pinde’. Denne video forklarer det super fint  (Tip: Din 3. pind kan være hvilken som helst tykkelse, så længe den du har i højre hånd er 12 mm). Husk at vende den på vrangen, når du lukker af. Du lukker kun de yderste 15 masker på rygstykket. Dem som sidder i midten, og ikke bliver lukket af (13 Masker), sætter du til hvile, for de skal bruges til din halskant.

Halskant

Find pind 10 mm frem og farve 1. Saml 31 masker op i halskanten og put de 13 fra rygstykket på pinden. Strik 4 omgange rib med drejet ret dvs. 1 drejet ret, 1 vrang. Luk af med italiensk aflukning (Det er slet ikke så svært, som nogen får det til at lyde, se denne video

Nu har du strikket en vest, og kan i teorien bare stoppe her, meeeen jeg tilføjede også lige ærmer.

Ærmer

Saml 46 masker op i ærmegabet i farve 2 på pind 12 mm. Start og placer en maskemarkør nederst midt under ærmet (Der hvor din armhule vil være). Fortæst med glatstrik. På hver 6. omgangmindtil du har lavet 14 indtaginger (7 omgane med indtagninger) skal du lave to indtagninger (bemærk at første omgang er de masker du har samlet op). Du laver indtagningerne på denne måde: Strik 1 ret, strik 2 ret sammen mod høje, strik til der er 1 maske tilbage, strik 2 dreje ret sammen mod venstre, strik 1 ret.

Når du er færdig med dine indtagninger, har du 32 masker. Du skal i alt strikke 56 omgange glatstrik på ærmet, så det passer med at din sidste stribe inden ribkanten er farve 2. Når du skifter til farve 1, skal du gøre ærmets slutning strammere, ved at strikke 2 ret sammen hele vejen rundt, så du har 16 masker. Strik nu 7 omgange ribstrik, og luk af med italiensk aflukning.

Nu er du færdig! (Medmindre du mangler at hæfte ender, for så går der nok et par timer, før du er aaaaaall done)

Del endeligt billeder af din strik på Instagram og tag min profil eller brug hashtagget #GoFluffySweater

Andre spændende indlæg <3