Lav broderier med en helt almindelig symaskine – Guide

// Reklame: Indlægget indeholder affiliate links. Jeg tjener en lille procentdel af salget, hvis du køber noget gennem mit link. Det koster ikke dig noget ekstra og du støtter mit arbejde <3 Obs: det er lettest at gøre fra en computer. 

Efter jeg delte denne video, har jeg fået mange spørgsmål om, hvordan jeg lavede broderierne. Flere troede jeg havde en særlig maskine, som kunne lave dem, men det er i virkeligheden meget mere simpelt. Jeg har nemlig lavet broderierne med en helt almindelig symaskine, og der er stor sandsynlighed for, at din symaskine kan gøre det samme. 

Det er både hurtigere og giver et ret professionelt look. Derudover er det utroligt holdbart og det er næsten lige så pænt på vrangsiden som på retsiden. Læs videre, hvis du vil lære hvordan man gør.

Jeg har delt en lille videoguide lige her, så du kan se hvordan jeg gør, men du kan også læse videre her og få flere tips samt links til materialer.

Materialer

  • Broderiring (ca. 18-20 cm) Kan købes billigt her
  • Sytråd – Kan findes billigt i mange farver her
  • Frihåndstrykfod (også nogle gange kaldt broderi- og quiltefod). Der findes flere forskellige slags. Jeg har denne, som både passer til min symaskine fra Brother og Singer. Denne hjemmeside sælger mange forskellige broderitrykfødder til flere typer maskiner. Søg efter ord som “broderitrykfod” “quiltefod” eller “frihånd“, så finder du helt sikkert noget der passer til din maskine (og de har gratis fragt, hvis man bruger over 199 kr.. De sælger også andet lækkert sygrej)
  • Tusch som kan opløses med vand. fx denne eller denne

Derudover skal du selvfølgeligt bruge en symaskine. Det er vigtigt at denne kan sy uden brug af transportør (de de fødder normalt, som bevæger stoffet frem og tilbage når man syer). Kig i din symaskines manual, for at finde ud af hvordan man gør. Jeg har denne og denne (kan også købes her) symaskine og begge kan lave broderier med denne teknik. 

Det er lettest at brodere i fast stof. Hvis dit stof er elastisk eller tyndt, skal du have noget rivevlies bagved. Det er med til at holde stoffet på plads, så det ikke strækker sig undervejs i syningen. Når man er færdig, kan det nemt rives af. Jeg anbefaler det også, hvis man skal lave større broderier på ikke-elastisk stof. 

Der er virkeligt mange muligheder med denne broderi-teknik. Det er lettest at starte med stregtegninger ligesom mine,  og derefter kan man øve sig i at lave større broderier i flere farver. 

Start med at skrue frihånds-trykfoden på. Du kan læse om, hvordan man gør i manualen til din symaskine. 

Herefter skal du sænke transportøren. Det er de der små metalfødder, som normalt skupper de stof frem og tilbage. På mange symaskiner gøres dette på bagsiden. På andre skal man sætte en plade over transportøren. Kig i din symaskines manual hvis du er i tvivl. 

Sæt stoffet i din broderiring. den yderste ring med spænde-mekanismen, skal placeres på stoffets vrangside og den inderste ring skubbes herfeter ind i fra retsiden, så stoffet retside vender opad og kan ligge fladt.

Sørg for at stoffet er så stramt om muligt.

Tegn herefter dit motiv med den vandopløselige tusch.

Tip: du kan finde mange cool stregtegninger på Pinterest (og følg gerne min profil, når du alligevel er derinde)

Sæt broderiringen med stoffet ind under din trykfod. Sæt maskinen til at sy almindeligt ligeud. 

Sæt trykfoden ned med ligesom når du normalt ville starte med at sy. Du vil opdage, at trykfoden ikke går ned og rammer stoffet når nålen er oppe. Dette er for at du kan bevæge stoffet frit mens du syer. 

Prøv at køre nålen ned i stoffet med med det manuelle håndhjul på siden af din maskine. Nu vil trykfoden ramme stoffet. 

Start forsigtigt med at sy. Mens du syer skal du flytte broderiringen, så du syer på de streger du tegnede. Da transportøren ikke flytter stoffet, skal du nemlig selv gøre det, og på den måde kan du altså “tegne” med sytråden. 

Sy gerne på den samme streg flere gange, så du få en tykkere streg. Du kan både sy frem og tilbage og fra side til side. Prøv evt. at øve dig på noget prøvestof inden du går rigtigt igang.

Når du er færdig klipper du tråden af et stykke fra broderiet. 

Tag dine to tråde på en nål og træk dem om på vrangsiden. Bind trådene sammen med to knuder og klip dem af. 

Herefter kan du spraye lidt vand på, så tusch-resterne forsvinder. 

Du er nu færdig!

Hvis du ikke synes denne guide var nok, kan du også tjekke denne video, som jeg synes viser teknikken rigtigt fint. 

Selve teknikken hedder noget i stil med “frihåndsbroderi på symaskine” eller “free hand embroidery on sewing machine”, hvis i nu skulle få lyst til at finde flere guides på youtube, pinterest eller google (Pssst. jeg er ret aktiv på Pinterest, så følg mig gerne lige her)