Sådan afstiver du perlebroderier

Pssst.. Jeg sælger begyndervenlige perleguides lige her.

Er dine perlebroderier også nogle gange helt løse og slasker sammen? Så læs med her. Jeg har nemlig testet tre metoder til at afstive perlebroderier, så de fx kan hænge flot på juletræet eller i en ørering. Det er ikke altid nødvendigt for mig at afstive mine perlebroderier. Solsikkerne og julehjerterne synes jeg fx ikke har brug for det. Det har mine snefnug til gengæld, da de har nogle lange ‘arme’, som gerne vil slaske sammen. 
Alle tre metoder kan laves med noget de fleste allerede har derhjemme, og hvis man ikke har, kan det skaffes for få penge. Og lad mig bare afsløre, at det ikke er alle tre metoder, som virker lige godt… Jeg har en klar vinder af de tre metoder OG en klar taber. 

Hobbylim

Vi starter med min yndlingsmetode, hvor man bruge hobby- eller skolelim.

Sådan gør du:
Tryk ca. en teskefuld lim ud. Du skal ikke bruge særligt meget til et par perlebroderier, så lad være med at trykke for meget ud. Bland derefter en lille teskefuld vand i, og rør det godt sammen. Pas på med at komme for meget vand i, da vandet kun lige skal gøre limen en smule flydende. Dub blandingen på med en pensel.
Form perlebroderiet og lad det tørre på en fx plastikpose, så det er nemt at tage af igen. Det skal tørre i mindst to timer.  

Denne metode er virkeligt god. Limen tørrer klart op, og giver et stift resultat. 

Husblas

Til denne metode skal du bruge husblas, hvilket mange allerede har i skabet.

Sådan gør du:
Du kan godt nøjes med et halvt stykke husblas. Opblød husblasset i vand, hæld vandet fra, og smelt så husblasset helt i mikroovnen (ca. 10 sekunder). Pensel blandingen på dit perlebroderi og lad det tørre natten over. Når det er tørt kan du nubre det meget synlige husblas af.

Denne metode gør dit perlebroderi meget stift, men man kan til gengæld se lidt rester af husblasset, og der er svært at fjerne alle resterne. Hvis man fjerner for meget husblas, bliver det slasket igen. Jeg ville klart vælge metoden med hobbylim, hvis jeg havde det på lager. 

Sukkervand

Den sidste metode var der flere som tippede om. Jeg kunne desværre ikke få den til at virke. Jeg tror måske, at jeg gør noget forkert, for der er altså flere garvede perle-kvinder, som mener denne metode er god. Den var især brugt i ‘gamle dage’ (tøhø). 

Sådan gør du: Man blander sukker og vand. Ca. 1 del vand til 1 del sukker. Dyp perlebroderiet i, og lad det tørre. 

Perlebroderiet var helt klart stivere end før sukkervandet kom på, men det var stadig ikke super stift. Desuden fik sukkeret det til at klistre helt vildt. Jeg er ikke fan på nuværende tidspunkt, men det kan som sagt være, at jeg gjorde noget forkert. 

Jeg har fået flere forslag til at afstive perlebroderier i min indbakke. I kan jo selv prøve at google dem eller teste dem:

  • Hårlak
  • Klar neglelak
  • kartoffelmel blandet med vand

Andre spændende indlæg <3