Tip: Stoffet er køb her (affiliate link)
Efter rigtigt mange forespørgsler fra jer, kommer denne guide endelig. I denne guide viser jeg, hvordan du kan sy dine egne pufærmer. Det er en kunst, at lave gode ærmer. Ofte bliver ærmerne ikke ens, rynkerne, som skaber puffen sidder forkert, eller der ender med at være for meget stof under armen og ved armhulerne. Det har krævet mig mange forsøg, og jeg har lært lidt undervejs. De erfaringer deler jeg med jer her. Samtidigt, viser jeg jer, hvordan i kan lave en fin afslutning på ærmet, og giver gode ideer til andre måder at slutte det på.
Disse ærmer kan bruges til mange forskellige kjoler eller bluser. Du kan fx sætte dem på Swing King kjolen, eller bruge dem sammen med et købt kjolemønster. Jeg sender jer god ærme-karma, og håber i kan bruge min guide <3
Step 1: Lav dit mønster
Først skal du tegne dit mønster. Dette kan du fx gøre på mønsterpapir, gavepapir eller ved at tape flere stykker almindeligt papir sammen.
Jeg har lavet et mønster, som i kan tage udgangspunkt i. Dette mønster giver et langt pufærme. Du kan sagtens lave det kortere. Mønsteret passer til en kjole eller bluse, med et ærmegab på 50-65 cm. Er dit ærmegab mindre eller større, skal du ændre mønsterets bredde.
Når du tegner mønsteret, skal du først folde dit mønsterpapir på midten. Ved foldens kant, skal du lave en streg på 66 cm. Dette bliver nemlig midten af dit ærme. Ved at folde papiret, og kun tegne halvdelen af mønsteret, sikrer du sig, at det blive symmetrisk. For lige at skære det helt ud i pap: Ærmemønsteret svarer til TO af den lyserøde skitse sat sammen. Den lyserøde skitse er altså kun et halvt ærme (Se evt. billedet nedenunder) <3
Step 2: Klip og overlock
Klip to ærmer. Overlock/zigzag de tre sider, som er vist på billedet. Den nederste kant skal foldes to gange senere, så den rå kant bliver gemt. Derfor behøver du ikke overlocke/zigzagge den kant.
Jeg anbefaler på det kraftigste, at du laver begge ærmer samtidigt. Du risikerer, at de bliver forskellige, hvis du først laver det ene, og sætter det på blusen/kjolen, og så først derefter starter på det næste ærme.
Step 3: Rynketrådsmarkering
Nu skal du markere, hvor din rynketråd skal være. Hvis du tænker, hvad dælen er en rynketråd? Så bare rolig, det forklarer jeg senere. Fold dine ærmer så vrangsiden vender ud mod dig selv. Nu skal du lave to markeringer på hvert ærme. Markeringerne skal sidde samme sted på hver side af ærmet (Som hvis det var spejlet). Markeringen skal sidde ca. der hvor ærmet begynder at ‘gå nedad’. Du vil hellere lave markeringen for tæt på der hvor det ‘går nedad’ (Jeg håber virkeligt at det her giver mening). Hellere give den gas med afstanden mellem markeringerne, end at gøre afstanden for kort.
Du skal ende med at have fire markeringer i alt, to på hvert ærme.
Step 4: Sy ærmet sammen
Fold ærmet på midten, så retsiden (den pæne side) er inde i ærmet. Vrangsiden skal være ud mod dig selv. Sy ærmet sammen i siden. Hvis du vil gøre ærmet lidt mere lækkert og prof, kan du presse syningen fra hinanden, ligesom jeg viser på billedet. Brug et strygejern eller en steamer.
Step 5: Fold ærmets kant
Nu skal du lave ærmets nederste kant. Det er den som du ikke overlockede/zigzaggede tidligere. Fold den op to gange, ca. 1-1,5 cm pr. fold. Sy folden fast. Hvis du vil lave en anden type afslutning på dit ærme, skal du overveje det inden du gør dette step. Se flere ærme-ideer her.
Step 6: Løbegang til elastik
Dette step skal du kun gøre, hvis du ønsker at lave samme ærme som mig. Det er dette step, som gør, at ærmet kan strammes ind.
Nu skal du lave det, som på sy-sprog vidst nok hedder en ‘løbegang’. Det er her elastikken skal ‘løbe’ igennem. Klip to lange stofstrimler. Længden på strimlen skal svare til bredden på dit ærme, der hvor din løbegang skal sidde plus 6 cm. Bredden på stofstrimlen skal være 4 cm. Hvis du bruge målene fra mit mønster, skal dine stofstrimler være 64 x 4 cm.
Hvis du har en steamer eller et strygejern, kan du med fordel folde stofstrimlernes ene side ca. 1 cm ind, og presse den, så der kommer en fin fold. Man kan godt få et fint resultat uden at lave folden, men det gør processen lidt nemmere.
Nu skal strimlerne sættes fast. Én på hvert ærme (Det havde du nok gættet).
Prøv din kjole eller bluse på, og vurder, hvor du synes, at ærmet skal stramme ind. Du kan jo sagtens sætte den højere oppe eller længere nede, end jeg har gjort. Hvis du ønsker, at ærmet strammer ind samme sted som mit gør, så skal strimlens rå og ikke-foldede kant være 8 cm fra den foldede kant, som du lavede på ærmet i forrige step.
Sæt strimlen fast med nåle, hele vejen rundt. Strimlens ender skal ‘flappe op’ der hvor de mødes, ligesom jeg viser på billedet. Sy nu hele vejen rundt, og stop LIGE inden du rammer flappen.
Sy flappen sammen, som vist på billedet. Sy så tæt på ærmets syning som muligt, men uden af ramme den.
Klip flappen ned til 1 cm, og fold strimlen ned.
Sy nu henover den foldede kant, hele vejen rundt om ærmet, men efterlad en åbning på ca. 2 cm. Her skal elastikken indsættes senere.
Wuhuuuu, så langt, så godt. Nu skulle begge dine ærmer gerne se sådan her ud, hvis du laver dem med samme afslutning som mine (Og du fulgte mit råd om at lave begge ærmer samtidigt…)
Step 7: Rynketråd
Nu er det tid til at lave rynketråd på ærmet. Rynketråd, er en syning, som får stoffet til at rynke når man hiver i den. Sy med det længste sting din symaskine kan. Jeg lavede to rynketråde ved siden af hinanden, da det var nemmere at styre. Man kan godt nøjes med en rynketråd, hvis man synes, at det er lige så nemt. Lav rynketråde mellem de to markeringer, som du lavede på ærmet tidligere. Som nævnt tidligere, vil du hellere lave for meget rynketråd end for lidt.
Træk i sytråden på den ene side af stoffet, OG KUN DEN ENE SIDE. Du må ikke begynde at trække i trådene på den anden side af stoffet, for så ‘låser’ sytråden, og du kan derfor ikke rynke den mere.
Rynk ærmet, så du tror det passer nogenlunde til ærmegabet på din kjole eller bluse. Det skal bare passe nogenlunde. Du kommer til at rynke ærmet mere eller løsne nogle af rynkerne lidt i næste step, så ærmet kommer til at passe perfekt til ærmegabet.
Step 8: Sy ærmet fast
Prøv din kjole eller bluse på, og vurder, hvor du ønsker, at ærmets ‘puf’ skal sidde. Jeg synes det er flot hvis alt ‘puffet’ er samlet på toppen af skulderen, og lidt længere fremme foran end på ryggen. Du kan også sagtens sprede dine rynker mere udover ærmegabet. Det er op til dig.
Sæt to markeringer, som viser, hvor dine rynker skal sidde. Mål hvor langt dine markeringer er fra skuldersømmen, og lav så de samme markeringer på det andet ærmegab ud fra de mål.
Nu skal ærmet syes fast til ærmegabet. Vend din bluse eller kjole på vrangen. Indsæt ærmet (som vender ret) i ærmegabet. Bunden af ærmet skal ligge inde i kjolen eller blusen, så det kommer til at se ud som på billedet.
Sæt ærmet fast med nåle. Start nede ved armhulen, og sørg for at sømmene i armhulen sidder over hinanden. Sæt nåle i ærmet på begge side af armhulen, og stop lige før de to markeringer, som du lavede da du prøvede kjolen eller blusen på.
Når du når til de to markeringer, skal du tjekke om dit ærme passer til ærmegabet. Hvis det er for småt, skal du løsne nogle af rynkerne. Hvis det er for stort, skal du hive mere i dine rynketråde.
Fordel rynkerne jævnt imellem dine markeringer.
Sy så dit ærme fast. Start nede ved armhulen. Sy ca. 1 cm inde, og vær ekstra opmærksom når du syer over rynkerne. Du skal især tjekke at rynkernes kant ikke folder nedad, og derved sniger sig om på retsiden.
Når du har syet ærmet fast, vender du det om til retsiden, og tjekker om nogle af rynketrådene kan ses fra retsiden. Hvis de kan, så fjerner du dem bare med en opsprætter.
Step 9: Tilføj elastik
Nu er du næsten færdig. Du mangler blot at tilføje elastik til løbegangen. Grunden til, at du ikke bare satte elastik i, da du lavede løbegangen, er for at du nu kan prøve blusen eller kjolen på, inden du sætter den i. På den måde sikrer du, at elastikken ikke bliver for stram eller for løs.
Tag en tyk eller bred elastik (min er 6 mm), og sæt elastikkens ende på en sikkerhedsnål. Du skal ikke klippe et stykke af endnu. Før sikkerhedsnålen og elastikken hele vejen rundt i løbegangen. Sæt sikkerhedsnålen fast til pakken med elastik og prøv kjolen eller blusen på. Du skal stadig ikke klippe i elastikken!
Når du har kjolen på, trækker du i elastikken, indtil du føler, at den sidder rart på armen/håndledet. Den skal ikke sidde stramt, men heller ikke for løst. Nu kan du klippe elastikken over. Husk at tage lidt ekstra elastik til en knude. Pas på at du ikke taber enderne ind i løbegangen.
Bind elastikenderne sammen, som du ville binde en ballon. Gem knuden inde i løbegangen, og luk hullet ved at sy henover. Du må ikke sy i elastikken.
Færdig!
Wuhuuuu, du er nu færdig med dine fine pufærmer! Jeg håber du kunne lide guiden, og er tilfreds med dit resultat.
Jeg har forsøgt at forklare alting, så godt jeg kunne. Skulle der alligevel opstå spørgsmål, så kan de skrives i kommentarfeltet til dette Instagram-post.