Sy din egen vest! – #HappyCamperVesten

Reklame // Guiden er sponsoreret af Selfmade

Vil du gerne lære at sy din egen vest med foer? (eller hedder det for?, der er vidst delte meninger…) Så er du kommet til det rette sted. Sig pænt goddag til #HappyCamperVesten. Jeg vil vise dig, hvordan du kan lave din helt egen vest med høj krave, lommer, foer og lynlås. Vesten er vildt praktisk, og meget moderne lige nu. Der er MANGE muligheder for at ændre vestens look. Du kan lave andre lomme-typer, lave flere lommer, bruge mange forskellige farver, osv.. Du kan også sy den i flere forskellige slags tykt stof, fx quiltet stof, denim eller fløjl. Jeg vil sy min i Selfmades nye lækre teddystof, som fåes i flere farver.

Jeg har forsøgt at lave guiden begyndervenlig, og det betyder også, at jeg nogle steder har valgt at vise den lette løsning, istedet for den som meget øvede syere ville bruge. MEN, for dem som vil udfordre sig selv lidt, har jeg tilføjet lidt links rundt omkring, så i kan se andre måder at gøre det på. På den måde kan man selv vælge sværhedsgraden og måske lære lidt nye teknikker. 

Og hey! Designet kan bruges til alle køn og alle aldre. Du kan sagtens sy den til din morfar eller dine børn. Og skulle der sidde nogle mænd eller drenge, som har lyst til at sy tøj til dem selv, så har i chancen her. Giv den gas og del endeligt billeder af dit projekt på Instagram. Tag mig og brug hashtagget #HappyCamperVesten 😀

Du skal bruge:

 • Yderstof – Køb det som svarer til den længde du ønsker på din vest plus 10-20 cm. Du skal typisk bruge mellem 0,75 og 1 meter, så du har plads til at lave lidt fejl. Jeg har brugt dette stof, som findes i flere farver. Du kan også overveje at bruge dette quiltede stof. Hvis du er meget sikker på det du laver, kan du nøjes med at købe den ønskede længde på vesten + 4 cm. (Jeg købte 125 cm og havde nok til 2 veste, på trods af at kraven skulle laves om et par gange)
 • Foer/inderstof – Du skal bruge samme mængde, som yderstoffet. Du kan nøjes med lidt mindre, da foeret ikke skal bruges til kraven. Vælg noget som er blødt og rart på kroppen, som fx dette seersuckerstof i 100% bomuld. Det ternede, som jeg bruge i denne guide er 60% bomuld og 40% polyester, og det fungerer også helt fint. Bare vælg noget, som er rart at have på. 
 • Delbar lynlås – længden skal svare til den længde du ønsker at lave vesten i. Husk at lynlåsen går helt op til slutningen af kraven. Min lynlås måler 55 cm. Det er klart nemmest at købe en lynlås i den længde du ønsker vesten, så du slipper for at lave den kortere. HUSK at det skal være en DELBAR lynlås. Det er sådan en som fx bruges til jakker.
 • Skråbånd – med en bredde på 18mm. Du kan enten lave dem selv, eller købe dem lige her. Køb en pakke med 5 meter, så har du nok. 
 • Saks
 • Sytråd
 • Nipsenåle
 • Mønsterpapir eller gavepapir
 • Vlieseline til lommer og krave. Dette er kun nødvendigt, hvis dit stof er tyndt. (Jeg har ikke brugt det til mine veste, da teddy- og fløjlsstoffet er ret tykt)
 • evt. andre detaljer som en lille elastiksnor til lynlåsen, knapper,  eller lynlås til lommer, eller noget tredje stof til lommerne. Der er MANGE muligheder for at ændre vestens look med små detaljer.

Step 1: Lav dit mønster

Først skal du gøre dit mønster klar. Brug gerne lang tid på dette step, og læs HELE teksten inden du tegner dit mønster. Det kan godt virke som en mundfuld, når man kigger på mit mønster fyldt med mål, MEN det er slet ikke så svært. Jeg ville bare være sikker på, at ingen var i tvivl om nogle mål.

I dette step, skal du kun tegne mønsteret til del A og B. Del C er kraven, og den skal du vente lidt med.

Som altid, har jeg taget udgangspunkt i mine egne mål. Den er str. medium og den er let oversize med store huller til armene, så der er plads til fx en kjole med pufærmer. Jeg er 175 cm høj, så kan du selv vurdere længden ud fra billedet, og overveje om din skal være længere eller kortere. Det er nemmest at lave vesten samme længde som din delbare lynlås. Det er også bedre at lave den lidt for lang end for kort i forhold til lynlåsens længde. Så kan man altid klippe stoffet kortere når lynlåsen er syet på. Længden på mit mønster passer til en lynlås på 55 cm.

Jeg ville ønske, at jeg kunne fortælle jer hvilke mål i skal bruge, eller hvilke mål der passer til andre størrelser, men det kan jeg desværre ikke. Jeg prøver på ingen måde at signalere, at min størrelse er den eneste rigtige, og at andre størreler er forkerte. Det er simpelhen bare sådan min krop er, og det er det eneste, som jeg kan tage udgangspunkt i. Det nemmeste for dig, er at tage udgangspunkt i mit mønster, og sammenligne det med målene på en jakke eller vest, som du allerede har. Derudover, kan du også måle dig selv.

Alle målene er inkl. ca. 1 cm sømrum.

Når du laver bagstykket, er det nemmeste, at tegne den ene halvdel, og så spejle den. På den måde sikrer du dig, at begge armhuller bliver ens. Hvis du er usikker på om dit mønster passer dig, så kan du evt sætte papirmønsteret sammen med nåle og prøve papiret FORSIGTIGT på. Det giver en god indikation, om din halsudskæring er fin og om ryggen er den rette bredde (Og ja, men ser åndsvag ud iklædt bagepapir eller gavepapir, se bare den story på min profil, som hedder ‘Teddyvest’).

Når først du har lavet bagstykket, er forstykket meget nemt at lave. Du kan nemlig tage udgangspunkt i bagstykket, da længden og armhullerne er nøjagtigt de samme. Det er helt med vilje, at forstykkerne vil overlappe hinanden lidt, når de senere syes sammen med bagstykket. Der er nemlig tilføjet lidt ekstra sømrum, så lynlåsen kan syes på senere   

Step 2: Klip del A og B

Nu skal du klippe del A og B ud. Du skal bruge:

 •  Et bagstykke (Del A) i yderstoffet og et i foeret.
 • Et venstre forstykke (Del B) i yderstoffet og et i foeret
 • Et højre forstykke (Del B) i yderstoffet og et i foeret

For at kunne bruge dit del B-mønster til højre og venstre forstykke, skal du vende det om (Spejle det). Det vil være så ærgerligt at komme til at klippe to forstykker som vender den samme vej 😀

Da alle syningerne bliver gemt væk enten i skråbånd eller i mellem inder- og yderstof, behøver du ikke at overlocke eller zigzagge nogle kanter. 

Step 3: Sy yderdelene og foeret sammen

Sy de tre yderdele og de tre stykker foer sammen i siden og ved skuldrene som vist på billedet. Husk at stykkerne skal syes sammen ret mod ret. Det kan generelt være en fordel, at sætte stinglængden lidt op, når man syer i tykt stof, som fx teddystof. Lav evt. en test ved at sy nogle små lapper sammen. Skulle syningerne blive grime undervejs, kan du jo altid sprætte op, og forsøge igen med en anden stinglængde. 

Hvis du synes, at teddystoffet bliver meget fladt omkring syningerne, kan du køre fingrene henover væk fra syningen og få lidt af ‘fluffen’ tilbage. 

Når du er færdig med dette step, har du et stykke foer og et stykke yderstof. 

Step 4: Lommer

Nu skal du beslutte, hvordan dine lommer skal se ud. Der er vildt mange muligheder, og lommerne er meget afgørende for vestens færdige look. Overvej hvad din vest skal bruges til. Skal den være praktisk eller er den mest bare til pynt? På den første vest, jeg lavede, havde jeg to store firkantede lommer uden lukning. Man kunne sætte trykknapper eller lynlåse i dem. Man kunne også overveje at lave stiklommer (In seam pockets) eller en lomme med lynlås ved brystet lidt ligesom på denne jakke. Der er altså virkeligt mange muligheder for at være kreativ og udfordre sig selv. Der findes rigtigt mange gode videoguides, som viser dig, hvordan du laver dine favorit-lommer. Se flere ideer til lommer i min pinterestmappe lige her

Jeg vil vise jer to måder at lave lommer på. De to åbne lommer og brystlommen med lynlås.

Vi starter med de to åbne lommer. Du kan selvfølgeligt selv vælge størrelse på dine lommer. Mine lommer målte 19x22cm inkl sømrum. 

Klip et stykke yderstof og et stykke foer pr. lomme. Sy dem sammen ret mod ret som vist på billedet. 

Nu skal du lave en pæn kant til lommens top. Du kan bruge hvilket som helst stof, men jeg synes det bliver ret fint, hvis det matcher skråbåndende. Jeg synes dog at mine skråbånd var for smalle til lommekanten, så jeg syede to stykker sammen for at gøre dem bredere. Sy stykkerne sammen ret mod ret lige oveni folden, som vist på billedet. 

Vend retsiden ud på din lomme, Så dine syninger bliver gemt imellem de to lag stof. Sy kanten fast som vist på billedet. Enderne på kanten folder du om på siden med foeret. På den måde bliver de gemt væk inde i lommen. 

Sy dine lommer fast til yderstoffet på vesten som vist på billedet. Sørg for at foeret ikke kan ses fra forsiden. 

Og nu til brystlommen med lynlås. Her vil jeg lade professionelle forklare jer hvordan man gør. Det er faktisk ikke særligt svært, og tager ikke særligt lang tid. Lynlåsen kan godt drille lidt (Jeg måtte bruge 3 forsøg…), så find tålmodighed og opsprætter frem. Jeg brugte denne videoguide. Jeg udelod dog vliseline (interfacing), da mit fløjl var stift og tykt. I videoen bruger hun et stort stykke stof (Det hun tegner på), men man kan sagtens nøjes med et mindre stykke. (Overlock/zigzag kanterne inden du syer det fast, det glemte jeg). Se videoen og kig på mine billeder, så skulle det hele gerne give mening. Husk at presse dine syninger, når du har vendt det lille stykke stof ind i hullet. 

Min lynlås er 20 cm og ikke-delbar. Du kan vælge lige den længde du ønsker. Da det er den eneste lomme på min vest, var det vigtigt for mig, at min mobil kunne være der. Selv lommen målte 18,5 x 24,5 cm inkl. sømrum. I Stof og Stil er det mindste metermål, som man kan købe, 25 cm, så det var det jeg købte. 

Husk at tænke over hvilken vej du vender lynlåsen, så det passer med den side, som du ønsker lommen skal sidde i. Brug en lynlåsfod til symaskinen, når du syer lynlåsen fast. 

Overlock/zigzag kanterne og sy derefter lommen fast til vestens yderstof.

Du kan placere den lige hvor du vil, men jeg ønskede at min flugtede med det som senere bliver lynlåsens kant. Hvis du ikke ønsker det, skal du folde alle fire kanter ind, og hvis du ønsker det, kan du nøjes med at folde tre kanter. 

Step 5: Lav kraven

Så er det tid til at lave mønsteret til kraven. Brug lang tid på dette step, for du bliver SÅ glad for resultatet, når du er færdig. Følg guiden til at lave mønsteret i denne video. Når du har tegnet dit mønster, klipper du to krave-dele ud i dit yderstof. Hvis dit stof er elastisk (Det er Teddystoffet), skal du sørge for at klippe delene, så de ligger i elastikkens retning. Så kan kraven nemlig lettere strækkes rund om halsen. 

Hvis dit yderstof er meget tyndt, kan du overveje at tilføje vlieseline, så det bliver mere stift. Jeg tilføjede ikke vlieseline til teddystoffet, men hvis man ønsker et meget stiv krave, kan det være en god ide. 

Sy de to kravedele sammen i den ene side ret mod ret, som vist på billedet. 

Step 6: Sy kraven fast på foer og yderstof

Nu skal du holde tungen lige i munden, for det kan godt være lidt svært at se hvad der foregår på disse billeder. Jeg håber det er lykkedes mig, at vise det nogenlunde. 

Nu skal du sy kraven fast til dit foer og yderstof. 

Start med at ligge kraven ret mod ret ved foerets hals. Sy almindeligt lige ud, og husk at sætte stinglængden op, hvis syningerne bliver grimme i det tykke stof. 

 

Bagefter syer du yderstoffet på, på samme måde. læg kraven og halskanten sammen ret mod ret og sy. Pas på ikke at hive for meget i det elastiske teddystof. Sørg for at skuldersømmene på yderstoffet sidder ud for skuldersømmene på foeret.

På det næste billede, kan du se, hvor den skal se ud, når du er færdig med dette step. 

Step 7: Tilføj lynlåsen

Vend vrangsiden ud på din vest. Del din lynlås i to. Placer lynlåsen imellem foeret og yderstoffet. Den skal have ‘tænderne’ væk fra den rå kant, så ‘tænderne’ er gemt imellem de to lag stof. Sørg for at ‘tænderne’ på lynlåsen kommer helt op til der hvor kraven folder. 

Tjek lige om din lynlås er for lang inden du begynder at sy. Hvis den er for lang, skal den nemlig klippes til. Det er helt klart nemmest og pænest bare at købe en lynlås som passer, men man kan jo ikke altid få den længde i den farve man ønsker. Jeg lavede lynlåsen kortere på vesten med blå skråbånd, og brugte denne guide . Hvis lynlåsen er lidt for kort, kan du nemt klippe vestens stof kortere senere.

Hvis du syer i elastisk stof (Fx. teddystoffet), skal du passe på ikke at trække for meget i det, for så bliver det længere end foeret.

Brug en lynlåsfod når du syer.

Når du har syet lynlåsen i begge sider af vesten (og tjekket at du ikke har fået vendt dem forkert undervejs, been there, done that….), skal du vende din vest om på retsiden.

Tjek at lynlåsen sidder pænt, og ellers må du frem med opsætteren. 

Nu skal du sy langs yderstoffets kant, så alting sidder fast og ikke rutsjer rundt. 

Lynlåse kan virkeligt drille. Giv det gerne flere forsøg indtil du er tilfreds og find evt. nogle videoguides på youtube. Du kan søge efter “How to install a seperating zipper”.

Step 8: Lidt små-detaljer

Inden du går videre til sidste step, skal du lige ordne lidt småting. Først skal du vudere om kraven sidder ordentligt, eller om den rutsjer lidt op og ned. Den kan godt flytte sig lidt, da den jo ikke er syet fast til sig selv. Du kan hjælpe den med at sidde helt perfekt, ved at sy et par ting i hånden. 

Du kan også overveje om dine lynlåse skal have en lille sporty detalje i form af en elastiksnor. Brug en lighter til at smelte enderne på elastikken, så de ikke trevler op.

Nu skal du tjekke om vesten skal klippes til nogle steder. Passer længden til lynlåsen? er Foeret og yderstoffet samme længde og følges det ad ved armudskæringen? Kan du lide armuskæringen eller skal den klippes mere ind? 

Det kan sagten ske at foeret er blevet kortere end yderstoffet (eller omvendt) undervejs. Hvis du ikke vil starte forfra (Hvem vil det?), så kan du fx sy en lille forlænger-lap på det sted som er for kort, eller klippe den til. Vær kreativ og husk, at du oftest er din egen største kritiker <3 

Frem med saksen, hvis noget skal laves om! Det er sidste chance.

Step 9: Skråbånd

Nu er du næsten færdig. Det sidste du mangler, er at tilføje skråbånd til armudskæringen og bunden af din vest. Du kan lave skråbånd selv, eller købe nogle. Jeg har købt mine skråbånd.

Mål stederne, hvor dine skråbånd skal sidde, og tilføj 4 cm. Klip af og fold skråbåndet på midten. Pres det med et strygejern eller en steamer, så der kommer en fin fold. I denne videoguide, kan du se hvordan man syer skråbåndet fast.

Til dem som syer i elastisk stof (som fx. teddystoffet): Når du syer skråbåndet fast, skal du passe på ikke at strække/hive for meget i yderstoffet. Hvis du får strukket det, ender du med for meget stof til sidst. Jeg anbefaler derfor, at man sætter skråbåndet fast med nåle inden man syer. Tjek at syningerne på yderstoffet og foeret sidder overfor hinanden. 

Der er lidt forskel på, hvordan man afslutter skråbåndsenderne. Der skal bruges to forskellige teknikker til denne vest, og du kan selv bestemme hvor grundigt og professionelt du vil gøre det. Ved armudskæringerne kan du bruge denne teknik (Scroll ned til ‘Method 2’). Det er ret simpelt og bliver pænt. Efterlad et par centimer hængende løst, når du starter med at sy det på. Når du så har syet dit skråbånd fast hele vejen rundt, syer du de to ender sammen inden du folder det over kanten. 

Til bunden af vesten tog jeg den lidt mere på ‘gefühlen’, og foldede skråbåndenes ender ind på foerets side. Der er helt klart mere professionelle måder at gøre det på, men det her fungerer fint for en begynder (Som mig 😀 ). Denne metode kan man kun bruge, hvis vestens stof er et par millimeter længere end lynlåsen.

En anden metode er at sprætte lidt op nede ved lynlåsen, og gemme enden på skråbåndet inde imellem foeret og yderstoffet. Prøv dig frem! Youtube og Google er din bedste ven i dette tilfælde. 

Så er vesten færdig! Jeg håber du er glad for dit resultat. Dette er ikke det nemmeste syprojekt, men øvelse gør mester. Der er mange muligheder for at være kreativ med dette design, og udover de ideer, som jeg har nævnt i guiden, kan du også overveje at tilføje ærmer.

Del endeligt dit resultat med mig på instagram. Tag @mariamollerdk og brug hashtagget #HappyCamperVesten. Hvis du har nogle spørgsmål, kan du skrive dem i en kommentar på dette Instagrampost. Jeg svarer ikke på direkte beskeder, som omhandler nogle af mine guides, da jeg ønsker at alle skal have glæde af svaret <3