Lidt om genbrugselektronik og en genial DIY

//Reklame – Samarbejde med Refurb

I Danmark bliver vi bedre og bedre til at skifte plastikposer ud med stofnet, købe mere økologisk og gå i secondhand-tøj. Der er dog et sted, hvor vi stadig halter lidt bagefter, og det er i forhold til elektronik. Elektronikaffald er et stort problem eftersom kun 20% af alt elektronisk affald bliver indsamlet og genanvendt. De resterende 80% ender på store lossepladser i Afrika og Asien, hvor de mange farlige stoffer, som elektronik indeholder, skaber alvorlige miljøproblemer. Dette problem skal vi til livs, og derfor har jeg teamet op med den sejeste virksomhed, som optimerer og videresælger brugt IT-udstyr. Ved at købe IT-udstyr hos Refurb, har du bidraget til at der ikke bliver produceret nyt elektronik, og det hjælper gevaldigt på klimaaftrykket. Refurb sparer derfor miljøet for mange tons CO2 om året og reducerer miljøbelastningen ved at nedbringe behovet for produktion af ny IT og forbrugerelektronik.

Skal du snart starte på studie, og skulle du alligevel ud og købe en ny computer?

Så overvej lige at læse med her, og købe en ny-brugt-computer i stedet. Refurb har mange gode computermærker, bl.a. Apple, Lenovo og HP. De opkøber udelukkende IT fra erhverv, hvilket vil sige at det er mærkernes erhvervsserier, som du kan finde på Refurbs hjemmeside. Disse erhversserier sikrer høj kvalitet, og typisk også bedre kvalitet end det du kan finde i almindelige IT-forretninger.

Refurb sælger også mobiler, tablets, stationære computere og tilbehør. Der er mange penge at spare (faktisk op til 50% af prisen på tilsvarende nyt) og det er meget bedre for miljøet end at købe nyt. Desuden har Refurb 12 måneders garanti. Det er en ren gavebod.

Lidt om SU-venlige priser og hvilken computer du skal vælge

Som nogle af jer ved, studerer jeg Kommunikation og IT og det er nok også en af grundene til, at jeg er begyndt at gå mere op i IT-gadgets. Godt IT-udstyr er dog ofte dyrt, men så er det jo heldigt, at man kan købe genbrugs-elektronik hos Refurb, der har den samme høje kvalitet (hvis ikke endnu højere) som ny elektronik har, men bare til en SU-venlig pris. For mig spiller prisen en rigtigt stor rolle, når jeg køber IT-udstyr, for nøj hvor kan det hurtigt løbe op i mange penge, når man shopper computer og smartphone… Der er altså sjovere ting at bruge penge på, hvis man spørger mig fx sygrej, cykelferie og garn 😀  

Hvis du er i tvivl om hvilken computer, som er den rigtige for dig, så har Refurb faktisk lavet en rigtigt fin guide, som alle kan forstå – også dem, der ikke er så tech-savvy 😉

Forlæng levetiden på din computer med denne geniale genbrugs-DIY

Det er desuden vigtigt at forlænge levetiden på det IT-udstyr du allerede har, da 80% af energiforbruget i hele produktets levetid faktisk ligger i produktionen. Du kan selv gøre noget for at forlænge levetiden på den computer eller iPad, som du allerede ejer. En ting du kan gøre, er at beskytte dem i en sleeve, så de ikke få stød og skrammer når du er på farten. Og for at ride videre på genbrugsbølgen, så kan du faktisk lave sleeven helt selv ud af genbrugsmaterialer. I får lige en lille guide til det her. DIY-projektet er meget begyndervenligt. Jeg har fx aldrig selv quiltet noget før, og bliver altid lidt nervøs når et sy-projekt indeholder en lynlås. Det viste sig dog at være meget nemt, og samtidigt et godt projekt hvis du aldrig har syet en lynlås i noget før.

Jeg har lavet mit sleeve ud af to quiltede dækservietter, et lille stykke af en dug og en uldtrøje, som ikke overlevede min kærestes tøjvask på 40 grader, og derfor er skrumpet til størrelse baby… Lynlåsen, dækservietterne og dugen er købt i en genbrugsbutik.

Tegn et rektangel, som er på størrelse med din computer og tilføj ca. 3 cm til alle kanterne. Hvis din computer er meget tyk, skal du måske tilføje en eller to centimeter mere. Klip to dele i hvert materiale, så du har seks dele i alt. 

Nu skal der quiltes! Lav en sandwich med strikken i midten, og retsiden udad på dugen og dækservietten. Det smarte ved at bruge quiltede dækservietter er, at man kan sy ovenpå det quilt-mønster, som allerede er lavet. Du kan selvfølgeligt også tagne dit eget mønster på bagsiden, hvor det jo alligevel ikke kan ses. Når du quilter anbefaler jeg, at du sætter din stinglængde op på 3,5-4.

Trim det overskydende materiale og zigzag alle kanterne. Herefter følger du denne guide, som viser hvordan du nemt tilføjer lynlåsen.

Og så er du færdig med din nye hjemmelavede genbrugs-computer-sleeve 😊

Vil du gerne vide mere om elektronik og klima? Så tjek Refurbs hjemmeside, eller følg med på Refurbs Instagram, hvor de flittigt deler ud af klima-facts og laver quizzer, så du kan teste din egen viden.

Har du spørgsmål til syguiden? Så stil dem i en kommentar til dette Instagram post.